Бронювання військовозобов'язаних на підприємствах з 18.05.2024 р.

З 18 травня 2024 року вступає в дію закон про мобілізацію та бронювання робітників підприємств, а також набувають сили деякі правки до діючих мобілізаційних законів. Давайте разом розберемось у цих питаннях.

Списки на бронювання робітників

Посилаючись на постанову Кабміну №520, від 08.05.2024 р, Підприємствам, установам та організаціям (крім ЗСУ), що виробляють товари та надають послуги для воєнних потреб України, потрібно надати списки військовозобов’язаних робітників до відповідних керуючих органів влади на місцях, а після цього списки  подаються до Міноборони та СБУ. Рішення про бронювання військовозобов’язаних прийматиме як і раніше Міністерство Економіки.

Перевірка списків

Центральні органи влади на місцях, (за винятком Міноборони, Укроборонпром та СБУ), що створені згідно з законами України, мають провести перевірку заповненості списку, наявності обгрунтування та відповідність вимогам щодо кількості броньованих військовозобов’язаних робітників компанії. Ця перевірка здійснюється на протязі п'яти робочих днів с моменту отримання цього списку, після чого ці документи подаються на погодження до відповідних військових органів чи спецслужб.

«7 травня 2024 року КабМін подовжив термін всіх бронювань для робітників підприємств України на місяць, з огляду на те що це перехідний період перед вступом Закону в дію.»

Категорії військовозобов’язаних що мають підстави до  бронювання

Ось деякі зміни що пропонуються з 18 травня згідно Закону №10449 про мобілізацію

  • Держслужбовці мають право на бронювання своїх робітників за категоріями: А, Б, В.
  • Органи місцевого самоврядування можуть забронювати не більше 50% своїх робітників.
  • Відстрочку отримують робітники різних правоохоронних органів та ДСНС
  • Відстрочку також отримують працівники підприємств України, що критично важливі для економіки держави або виконують важливі завдання по мобілізації у воєнний час.

Військово-транспортний обов’язок

Місцеві органи влади та інші державні структури мають право безоплатно залучати або вилучати технічні чи транспортні засоби підприємств протягом мобілізаційного періоду. Урядом визначається відсоток вилучення або залучення транспортних одиниць компанії, в залежності від потреб держави та мобілізаційного плану, а також визначаються необхідні типи та марки транспортних одиниць. Щодо повернення власникам вилученого транспорту, то буде це буде здійснюватися протягом 30 днів, після оголошення демобілізації, також уряд визначить компенсацію за завдану шкоду транспортного засобу. Однак існують винятки, у разі приймання-передачі транспортного засобу, який належить громадянину, який не має іншого транспорту у власності.

Подальша інформація про мобілізаційні заходи стосовно підприємств буде надана після внесенних змін та доповнень, що розглядаються на проміжному етапі до введення в дію Закону після 18 травня 2024 року.