Перевірки підприємств України на період воєнного стану у 2024 році

У 2024 році, в цей доволі непростий час для нашої країни, українські підприємства та установи часто стикаються з митними та податковими перевірками, де виконавчі органи, що мають законні підстави на проведення таких перевірок, спроваджують дії згідно зі своїми повноваженнями. Для розуміння ситуації необхідно спочатку визначити, які служби в Україні вважаються вповноваженими органами для проведення таких заходів.

Згідно з чинним законодавством, зокрема ст.41 Податкового Кодексу України від 2.12.2010 2755-VI, був наданий перелік контролюючих органів, що забезпечують дотримання законодавства суб'єктами господарювання на території України. До них належать податкові та митні органи. Коли йдеться про перевірки бізнесу, перш за все маються на увазі податкові перевірки, вони можуть бути камеральними або документальними.

Камеральна перевірка полягає в тому, що контролюючий орган аналізує дані, зазначені у податкових деклараціях, без виходу на місце діяльності підприємства.

Документальна перевірка, натомість, означає ретельну перевірку документів, для переконання у своєчасній сплаті і нарахуванні податків та зборів у повному обсязі. Також перевіряється дотримання таких законодавств як валютне та інші, що контролюються відповідними органами незалежно від сфери діяльності бізнесу.

У грудні 2023 року Президентом України був підписаний «Закон Про внесення змін до Податкового кодексу України» та ще низку законів, що стосуються скасуванню мораторію з 08.12.2023 р. на заходи з додаткових перевірок компаній органами податкової служби (Закон № 3453-ІХ від 09.11.2023 р.).

Завдяки цьому вдалося врегулювати механізм проведення перевірок у зоні воєнних дій та на тимчасово окупованій території, а також встановив умови проведення заходів з перевірок підприємств. Також цей закон визначив критерії для платників податків, щодо графіку планових перевірок, враховуючи щомісячні коригування цього процесу протягом всього 2024 року.

Далеко не всі підприємства підлягають податковим перевіркам, виключення зробили для ФОПів 1 та 2 групи платників єдиного податку та для платників податків, що ведуть підприємницьку діяльність на тимчасово окупованих територіях України.

Для швидкого та зручного доступу до суб'єктів та компаній, що ведуть свій бізнес по всій території України, Ви можете використати каталог підприємств України DipFo. Це цифрова інтерактивна платформа що дає можливість не тільки знайти потрібну Вам компанію за профілем чи регіоном України, а й безкоштовно додати свою компанію до каталогу, розмістивши контактну інформацію про компанію та опис діяльності.

Нещодавно Кабмін України звільнив юридичних та фізичних осіб від сплати єдиного податку, податку та орендної плати на нерухоме майно, а також від сплати податків за комунальні земельні ділянки. Зокрема це стосується Харківської області та діє виключно на період з 1.04.2024 по 30.06.2024 року

Як заявив діючий мер Харкова:

Це важливий крок, що значно полегшить дихання бізнесу у Харкові, працюючого в таких складних умовах воєнного стану та знаходиться під цілодобовими обстрілами ворога.