Порядок проведення призову робітників підприємств під час мобілізації з 18.05.2024 р.

16.05.2024 р Кабміном було ухвалено постанову №560, в якій розглянуто порядок призову громадян під час мобілізації та у особливий період.

Одночасно із цим документом набуває чинності Закон «Про внесення змін до деяких» законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та   військового обліку" від 11.05.2024 р. № 3633 ІХ, але не раніше дня офіційного опублікування цього закону.

Основні положення порядку

Порядок визначає концепцію взаємодії між органами влади, установами, організаціями та підприємствами всіх форм власності. Зокрема, визначаються наступні ключові процедури:

  • Своєчасне оповіщення робітників підприємства, які підлягають призову, та забеспечення їх прибуття до ТЦК та СП.
  • Перевірка військово-облікових документів.
  • Оновлення персональних даних військовозобов'язаних робітників.
  • Надати відстрочку від призову на військову службу та її належне оформлення.
  • Проведення медичного огляду для визначення придатності до військової служби.
  • Оформлення призову та забезпечення відправлення військовозобов'язаних і резервістів до місць проходження військової служби.

Дії керівників підприємств при отриманні мобілізаційного розпорядження.

При отриманні розпорядження про проведення мобілізаційних заходів, керівники підприємств повинні виконати низку дій:

  • Видати наказ про проведення оповіщення працівників, в якому зазначаються підстави, мета, перелік осіб, дата та час їх прибуття до ТЦК та СП.
  • Відповідальні особи підприємств (відділ кадрів, бухгалтерія та інші підрозділи, що здійснюють облік працівників) оповіщають військовозобов'язаних виключно у робочий час та вручають їм повістки під розпис.
  • У триденний строк письмово повідомляти районний ТЦК про результати оповіщення та виконання працівниками підприємств розпорядження згідно з чинним законодавством.
  • Забезпечити відвідування працівниками підприємства органів військового керування, таких як ТЦК та СП, або повідомити про відмову від вручення повістки з певних причин.

Згідно з пунктом 31 порядку, вповноваженими вручати повістки можуть бути представники підприємств на території, де працівники виконують свої обов'язки. Якщо у військовозобов'язаних є військово-обліковий документ старого зразка, виданий до набрання чинності Законом від 11 квітня 2024 р. No 3633-ІХ, такий документ залишається чинним і не потребує обов'язкової заміни.

Процедура оформлення відстрочки від мобілізації

  • Відстрочка надається на підставі ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Для її оформлення необхідно:
  • Особисто подати письмову заяву на ім'я голови комісії районного ТЦК та СП, приклавши документи, що підтверджують право на відстрочку.
  • Протягом 7 днів комісія вивчає заяву та підтверджуючі документи, оцінює законність підстав для відстрочки та ухвалює відповідне рішення, яке оформлюється протоколом.
  • У разі схвалення надається довідка встановленого зразка. У разі відмови надається письмове повідомлення з причинами відмови, яке можна оскаржити в суді. До ухвалення рішення судом військовозобов'язаний не підлягає призову.

Таким чином, новий порядок детально регламентує всі аспекти оновлення персональних данних, призову та відстрочки військовозобов'язаних, забезпечуючи чітку та прозору процедуру для всіх учасників процесу. 

Про порядок Бронювання військовозобов'язаних на підприємствах можете ознайомитись в каталозі підприємств DIPFO, де розглянути основні аспекти закону про мобілізацію та бронювання робітників підприємств, а також правки до деяких діючих мобілізаційних законів.